Malahit

Malahit je jedan od najprepoznatljivijih i najcenjenijih vrsta poludragog kamenja, omiljenim od strane juvelira i poznavaoca vrhunskog  nakita. Odlikuje se živopisnom zelenom  bojom u različitim nijansama – od svetlo zelene do duboke, tamno zelene. Njegove jedinstvene, koncentrične prugaste šare mu daju neponovljiv izgled.

Najvažnija nalazišta malahita nalaze se u Kongu, Rusiji, Zambiji, Australiji i Arizoni.

Ovaj izuzetan kamen se koristi u izradi nakita. Zbog svoje mekoće, koristi se u kombinaciji sa tvrđim kamenjem i plemenitim metalima, kako bi mu se osigurala zaštita i trajnost.

Lekovita i ezoterična svojstva

Malahit je cenjen jer se smatra da ima snažno zaštitno delovanje, da donosi ravnotežu i apsorbuje negativnu energiju i zagađenja iz tela i okoline. Zbog toga se često nosio kao amajlija.

Istorija i mitologija 

Poznat još od davnina, koristio se u raznim kulturama.

Egipćani su verovali da štiti od zlih duhova i pomaže u uspostavljanju kontakta sa bogovima. U Rusiji, malahit je bio posebno cenjen tokom carske ere i mnoge palate, uključujući Zimsku palatu u Sankt Peterburgu, imaju bogate ukrase od malahita. U antičkom Rimu su ga koristili za slikanje , dekoraciju i šminkanje. 

Njegova privlačnost i popularnost traje i danas jer pruža apsolutno fascinantan vizuelni doživljaj. Njegova lepota je neodoljiva i gotovo magnetična. Privlači poglede i mami uzdahe a nakit sa njim će usrećiti i najzahtevnije ljubitelje luksuznog nakita. 

Održavanje nakita od malahita

Zbog svoje nežnosti, malahit zahteva odgovarajuću negu. Treba izbegavati kontakt sa kiselinama, hemijskim supstancama i dugotrajno izlaganje vodi. Najbolje je čistiti ga mekom, suvom krpom. Čuvanje malahita u odvojenim platnenim kesicama ili kutijama zaštititiće ga od ogrebotina.

Pogledajte našu ponudu prstenja sa malahitom, kamenom jedinstvene boje i šara koje stvaraju apsolutno fascinantan vizuelan doživljaj. Poručite svoj omiljeni nakit online ili nas posetite u našim radnjama Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu!

Close ✕

FILTERI

Vrsta nakita

Materijal

Kolekcije

Tip kamena

Cena

1

Ovaj sajt koristi kolačiće da vam ponudi bolje iskustvo pregledanja. Pregledavanjem ove veb stranice prihvatate našu upotrebu kolačića.