KAKO IZABRATI VERENIČKI PRSTEN?

Prvi najvažniji prsten koji se kupuje je verenički. Pronašli ste ženu svog života i odlučili da je zaprosite. Prvo planirate kupovinu prstena i voleli biste da je lakše nego što vam se u prvi mah čini. Verenički prsten je prvo obećanje da ćete živeti zajedno i srećno do kraja života.

Istorija pominje verenički prsten još u 15. veku, kada je austrijski nadvojvoda Maksimilijan poklonio prsten svojoj verenici pre venčanja. Od tada tradicija nije prekinuta i tvrdi se da danas čak 70% žena na svetu bude zaprošeno s posebno odabranim prstenom.

Ako idete sa njom u kupovinu, odluka će biti lakša. Ali, obično to radimo tajno, pripremajući iznenađenje za jedan od najlepših trenutaka u životu. Znate da prsten treba da joj se dopadne, da joj veličina odgovara i da bude u njenom stilu. Ovih nekoliko saveta će vam pomoći da snađete sami i da uživate u izboru. I najvažnije, da ne pogrešite.

Izbor kamena

Ako se odlučujete za dijamant, obratite pažnju na 4 C: cut (brus), color (boja), clarity (čistoća) i carat (karat).

Brus

Jedina karakteristika dijamanta u kojoj doprinos ima čovek je njegov brus. On je od izuzetnog značaja, jer idealne proporcije kamena najbolje reflektuju svetlosne zrake ka oku, i daju mu taj dijamantski sjaj. Najčešća vrsta brušenja je okrugla (Round Brilliant Cut), i takav dijamant se zove brilijant. Postoje još neki standardni oblici: Princess, Emerald, Marquise, Oval, Heart, Pear, Baguette …

Boja

Dijamant je jedini dragi kamen koji se može naći u svim bojama spektra. Iako vlada mišljenje da su dijamanti bezbojni, oni u sebi imaju primese žute, sive i braon boje. Najcenjeniji su najređi, a to su bezbojni, ili tzv. fancy colour dijamanti, roza, plavi i crveni. Postoje još i crni dijamanti. GIA ( Gemolological Institute of America ) je napravila klasifikaciju dijamanata po boji, i ona počinje od oznake D (bezbojan) do Z (žut). Utvrđivanje boje je veoma složen proces i mora se obavljati pod određenim, zadatim uslovima, pa je zbog toga nemoguće utvrditi boju kamena već ugrađenog u nakit, zbog refleksije metala.

Čistoća

Dijamanti nastaju usled delovanja visokih pritisaka i temperatura na ugljenik tokom miliona godina duboko, u unutrašnjosti zemljine kore. Samim tim, oni najčešće u sebi nose primese drugih minerala ili materija, tzv. inkluzije. Besprekorno čisti dijamanti su najređi, i zbog toga veoma dragoceni. Prema GIA skali, oni se označavaju slovima IF (internal flawless ili besprekorno čisti). Podrazumeva se da se proces klasifikacije izvodi uz pomoć lupe koja uveličava 10 puta.

Karat

Karat predstavlja težinu dijamanta. Jedan karat iznosi 0,20g. Vrednost dijamanata po karatu progresivno raste sa veličinom, pošto su veći dijamanti ređi. Drugim rečima, dijamant od jednog karata je mnogo vredniji od 100 sitnih dijamanata po 0,01ct.

Izbor metala

Da li ona voli belo ili žuto zlato? Ili možda roza? Znaćete po njenom nakitu koji inače nosi. Najbolje je da izaberete boju koja je već u njenom stilu, bez obzira da li će ona zbog vereničkog prstena skinuti sve ostalo prstenje sa ruke. Nije loše i da proverite da li je alergična na neki metal.

Izbor veličine

Kupili ste prsten, ali je on ipak veliki, ili mali? To neka vas ne brine, jer u svakom trenutku možete da se vratite u našu zlataru zajedno i zatražite korekciju veličine, jednom, kada je ona rekla “da”.

Izbor dizajna

Prilikom izbora dizajna, mislite na ove stvari:

  • Da se lako nosi
  • Da se uklopi s njenim opštim stilom
  • Da je kamen čvrsto utisnut i da joj ne smeta u svakodnevnim aktivnostima
  • Da se i vama dopada

Budžet

U holivudskim filmovima ste čuli da verenički prsten treba da košta tri vaše plate. Vi ne živite u filmu, već čvrsto na zemlji, i najbolje znate koliko ćete da izdvojite. U našim zlatarama uvek možete otvoreno razgovarati sa prodavcem i o budžetu kojim raspolažete, kako biste zajedno, uz sve gornje stavke, pronašli idealan verenički prsten koji će ona s oduševljenjem i poverenjem primiti od vas.

Close ✕

FILTERI

Vrsta nakita

Materijal

Kolekcije

Tip kamena

Cena

1

Ovaj sajt koristi kolačiće da vam ponudi bolje iskustvo pregledanja. Pregledavanjem ove veb stranice prihvatate našu upotrebu kolačića.