4C – Vodič o dijamantima

Koncept 4C koristi se na međunarodnom nivou za grupisanje specifičnih karakteristika dijamanata kako bi se utvrdio kvalitet dijamanta.

Kada razmišljate o kupovini dijamanta, neophodno je znati 4C.

cut (brus), color (boja), clarity (čistoća) i carat (karat).

Brus

Jedina karakteristika dijamanta u kojoj doprinos ima čovek je njegov brus. On je od izuzetnog značaja, jer idealne proporcije kamena najbolje reflektuju svetlosne zrake ka oku, i daju mu taj dijamantski sjaj. Najčešća vrsta brušenja je okrugla (Round Brilliant Cut), i takav dijamant se zove brilijant. Postoje još neki standardni oblici: Princess, Emerald, Marquise, Oval, Heart, Pear, Baguette …

Boja

Dijamant je jedini dragi kamen koji se može naći u svim bojama spektra. Iako vlada mišljenje da su dijamanti bezbojni, oni u sebi imaju primese žute, sive i braon boje. Najcenjeniji su najređi, a to su bezbojni, ili tzv. fancy colour dijamanti, roza, plavi i crveni. Postoje još i crni dijamanti. GIA ( Gemolological Institute of America ) je napravila klasifikaciju dijamanata po boji, i ona počinje od oznake D (bezbojan) do Z (žut). Utvrđivanje boje je veoma složen proces i mora se obavljati pod određenim, zadatim uslovima, pa je zbog toga nemoguće utvrditi boju kamena već ugrađenog u nakit, zbog refleksije metala.

Čistoća

Dijamanti nastaju usled delovanja visokih pritisaka i temperatura na ugljenik tokom miliona godina duboko, u unutrašnjosti zemljine kore. Samim tim, oni najčešće u sebi nose primese drugih minerala ili materija, tzv. inkluzije. Besprekorno čisti dijamanti su najređi, i zbog toga veoma dragoceni. Prema GIA skali, oni se označavaju slovima IF (internal flawless ili besprekorno čisti). Podrazumeva se da se proces klasifikacije izvodi uz pomoć lupe koja uveličava 10 puta.

Karat

Karat predstavlja težinu dijamanta. Jedan karat iznosi 0,20g. Vrednost dijamanata po karatu progresivno raste sa veličinom, pošto su veći dijamanti ređi. Drugim rečima, dijamant od jednog karata je mnogo vredniji od 100 sitnih dijamanata po 0,01ct.