BISERI – DRAGI KAMEN ZA SVA VREMENA

Biseri su posebna vrsta dragog kamenja. Mnogi još i danas veruju da poseduje magične moći. Svom nosiocu donosi iskrenost, čistoću, dobar smisao za humor, inteligenciju. Osim toga, označava otvorenost, ljubaznost i bogatstvo. Veruje se da biser svom nosiocu daruje veliku ljubav.

 

Kroz vekove se biseru odavala počast kroz različite mistične priče I simboliku. U helenizmu je bio simbol ljubavi i braka, a njegov nastanak se povezivao sa Afroditinim suzama. U starom Rimu je označavao luksuz i pripadnost visokim društvenim slojevima. U Kuranu je raj prepun bisera i dragog kamenja, a šatori su od bisera i smaragda. U srednjem veku u Evropi biseri su simbolizovali čednost, vrednost koju je popularizovalo hrišćanstvo. Na renesansnim portretima vladari su uvek predstavljani s biserima. I tako sve do dvadesetih godina prošlog veka, kad su biserne ogrlice svih dužina, bile obavezni modni detalj i pitanje stila. Filmska umetnost I pop kultura su nisci bisera odali počast u filmu Doručak kod Tifanija u kojem ga Odri Hepbern nosi uy malu crnu haljinu I time postavila temelje elegancije modernog društva.

Zanimljivosti vezane za bisere
Biser je produkt zivog organizma, vadi se iz školjke I samim tim je uknikatan, poput otiska prsta.
Dobijao je ime po izusetnoj ženskoj osobi, a ime Margarita znaci biser.
Posebno su cenjeni biseri u obliku suze.
Najveci biser, La Pelegrina (6,37kg), donet je iz Španije Napoleonu nelegalnim putevima, a onda ga je dosta kasnije kupio Ričard Barton i poklonio svojoj dragoj Elizabet Tejlor.
Mnogi parovi koji slave 30 godina braka zapravo slave bisernu godisnjicu.

Poznavaoci dragog kamenja bisere vezuju za mesec jun, sa svom simbolikom koju oni donose. ZATO BAŠ U JUNU OBEZBEĐUJEMO POPUST OD 10% NA SAV NAKIT SA BISERIMA!

Našu ponudu nakita sa biserima možete pogledati na prodajnim mestima ili naš izbor na sajtu : https://www.stefanovic1886.com//collection/pearls-sr/

Close ✕

FILTERI

Vrsta nakita

Materijal

Kolekcije

Tip kamena

Cena

1

Ovaj sajt koristi kolačiće da vam ponudi bolje iskustvo pregledanja. Pregledavanjem ove veb stranice prihvatate našu upotrebu kolačića.