Čuvanje bisernog nakita

Biseri se  smatraju simbolima čistoće i nevinosti. Ali čak se i simboli čistoće s vremena na vreme zaprljaju. Kao što znate, biseri nastaju kada školjka luči sedef da bi formirao pokrivač oko stranog tela u svojoj ljusci. Biseri nisu toliko izdržljivi kao drago kamenje proizvedeno pritiskom nadiranja ispod površine zemlje. Stoga prilikom čišćenja treba obratiti posebnu pažnju.

Biseri bi trebalo da budu poslednja stvar koju stavite i prva stvar koju skinete. Uobičajeni proizvodi poput kozmetike i parfema mogu ozbiljno oštetiti bisere. Treba ih periodično čistiti u toploj sapunici, nežnim ribanjem mekom četkicom. Mora se voditi računa da se dobro očisti oko rupe, ali nemojte umočiti celu ogrlicu u rastvor za čišćenje, jer bi tečnost mogla da uđe u unutrašnjost bisera i prouzrokuje promenu boje. Previše tečnosti može oštetiti i konac na kom su nanizani biseri. Bisere osušite odmah korišćenjem mekane krpice.

Biseri se nikada ne smeju čuvati sa drugim nakitom. Treba ih čuvati u okruženju bez vlage, u pamučnoj ili flanelskoj kesici. Pre odlaganja, bisere uvek treba obrisati mekom krpom koja ne ostavlja dlačice.

Brižno se biseri mogu nositi mnogo godina, pa čak i postati porodično nasledstvo.